MH-luonnekuvauksessa

Viime perjantaina töiden jälkeen suunnattiin Tiinan kanssa auton nokka kohti Kuopiota. Tarkoituksena oli osallistua lauantaina poikien kanssa MH-luonnekuvaukseen. Meillä on näköjään tapana tehdä kerran vuodessa tuollaisia vähän kauemmaksi suunnattuja matkoja, vaikka ehkä lähempänäkin olisi tarjolla vastaavia. Viime vuonna tehtiin se täsmäisku Seinäjoen näyttelyyn :)

Yövyttiin Cumulus-hotellissa ja syötiin hyvin sekä illalla että aamulla. Aamiaispöydässä ollessamme soi puhelin ja pyydettiin, että voisimmeko tulla mahdollisimman nopeasti paikalle. Ensimmäinen koira oli jossain jumissa matkalla ja toisen koiran omistaja peruuttanut osallistumisen. Vähän iski ahdistus, kun oltiin suunniteltu, että mennään hyvissä ajoin paikalle, ulkoilutetaan koirat ja katsotaan edellinen koira ennen Enttiä. Pikaisesti siis Maaningalle, ilmoittautuminen ja koirien ulkoilutus. Edellisen koiran suoritus jäi katsomatta.

Kuvaus alkoi sirun tarkistamisella ja sen jälkeen käveltiin kerran yleisön ympäri ja mentiin testinohjaajan (TO) luokse. Kirjoitan tähän kohta kohdalta osiot. Videomateriaaliakin on olemassa ja lisään ne tänne jossain vaiheessa.

1a Kontakti; tervehtiminen: 4, ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b Kontakti; yhteistyö: 4, lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta
1c Kontakti; käsittely; 3, hyväksyy käsittelyn
2a Leikki 1; leikkihalu; 4, leikkii- aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
2b Leikki 1; tarttuminen; 3, tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
2c Leikki 1; puruote ja taisteluhalu; 3, tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ korjailee otetta
3a Takaa-ajo 1.kerta; 1, ei aloita
3b Tarttuminen 1.kerta; 1, ei kiinnostu saaliista
3c Takaa-ajo 2.kerta; 1, ei aloita
3d Tarttuminen 2.kerta; 1, ei kiinnostu saaliista
4 Aktiviteettitaso; 4, tarkkaavainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen
5a Etäleikki; Kiinnostus; 3, kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b Etäleikki; Uhka/aggressio; 1, ei osoita uhkauseleitä
5c Etäleikki; Uteliaisuus; 1, ei saavu avustajan luo
5d Etäleikki; Leikkihalu; 1, ei osoita kiinnostusta
5e Etäleikki; Yhteistyö; 1, ei osoita kiinnostusta
Entti meni etäleikkijän luo lopulta ja otti häneltä lelun, mutta aika oli jo mennyt umpeen, joten sen vuoksi kaikki kohdat merkittiin 1:ksi. Kuvaajat siis painottivat tätä, etten ihmettele, että miksi niin on kuvattu, kun se kuitenkin sinne meni.
6a Yllätys; pelko; 2, kyykistyy ja pysähtyy
6b Yllätys; puolustus/aggressio; 2, osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
6c Yllätys; uteliaisuus; 4, menee haalarin luo, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin
6d Yllätys; jäljelle jäävä pelko; 2, pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla
6e Yllätys; jäljelle jäävä kiinnostus; 2, pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla
7a Ääniherkkyys; pelko; 3, väistää kääntämättä pois katsettaan
7b Ääniherkkyys; uteliaisuus; 4, menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin
7c Ääniherkkyys; jäljellejäävä pelko; 1, ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä
7d Ääniherkkyys; jäljellejäävä kiinnostus; 1, ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan
8a Aaveet; puolustus/aggressio; 2, osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
8b Aaveet; tarkkaavaisuus; 4, tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja
8c Aaveet; pelko; 4, on enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8d Aaveet; uteliaisuus; 5, menee katsomaan ilman apua
8e Aaveet; kontaktinotto aaveeseen; 4, ottaa itse kontaktia avustajaan
9a Leikki 2; leikkihalu; 4, leikkii- aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
9b Leikki 2; tarttuminen; 3, tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
10 Ampuminen; 1, ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön

Kaiken kaikkiaan olin Entin toimintaan oikein tyytyväinen. En oikein osannut odottaa etukäteen siltä mitään, koska harvemmin arkielämässä tulee esimerkiksi aaveita vastaan. Niidenkin kohdalla se toimi omasta mielestäni kauhean järkevästi. Se puhahteli ensin ja siirtyi sitten mun taakse haukkumaan. Aaveiden pysähdyttyä, päästiin taluttimesta irti ja Entti meni itse niiden luokse. Aaveilla on kädet ilman mitään suojia, joten kun Entti pääsi haistamaan kättä, se totesi, että jaa, nämä olikin vain ihmisiä ja sitten heiluikin jo häntä.

Räminälaitteen kohdalla se ei kauheasti hätkähtänyt ja meni sen jälkeen suoraan mun suureksi kauhuksi nostamaan jalkaansa viereiseen puuhun :D Ja mä kun yritin selittää, että nyt pitää suhtautua asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Kuvaajina toimivat Jorma Kerkkä ja Mikael Laine. Maaningan maja oli kyllä tosi hieno paikka. Heillä on omaa maata 4ha, hieno ja lämpimä mökkirakennus, rantasauna, jne. Eipä ole kovin monella muulla koiraseuralla tuollaisia maita ja tiloja.

Kiva kokemus kaiken kaikkiaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>